Epoksi Nedir? Epoksiyi Bu Kadar Popüler Kılan Ne?

yan-sehpa-orta-sehpa-koltuk-yani-sehpa-epoksi-nehir-modeliEpoksi, kullanımı gittikçe yaygınlaşan bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel kullanımın yanı sıra günlük hayatta da sıklıkla kullanılmaktadır. Dekorasyon ve hobi amaçlı kullanımı epoksiye olan ilgi ve merakı gittikçe arttırmaktadır.

Epoksi, epoksi reçinesi ve sertleştirici bir maddenin bir araya getirilmesiyle oluşmaktadır. Bu iki madde karıştırıldıktan sonra katılaşmaya başlar ve süreç tamamlandığında güçlü, dayanıklı, uzun ömürlü ve parlak bir madde halini alır.

Bu yazımızda epoksinin özeliklerini, yararlarını, kullanım alanlarını ve sağlığa zararlı olup olmadığını anlatacağız. Ayrıca epoksi masa ve epoksi sehpaların ev dekorasyonuna katkılarından bahsedeceğiz.

Furnitreasure markasının masif ahşap ve epoksi reçine ile yakaladığı estetik uyumdan söz edeceğiz. Bu uyumla tasarlanan ürünlerden de örnekler vereceğiz.

Epoksi Ne İşe Yarar?

Epoksi farklı alanlarda kullanılabilmesi ve işlevsel olması sebebiyle çokça tercih edilmektedir. Ayrıca kullanımıyla birçok fayda sunar. Bunları şu şekildedir:

  1. Epoksi, yüksek fiziksel dayanıklılık ve mukavemete sahiptir.
  2. Epoksi, kimyasal maddelere karşı yüksek direnç gösterir
  3. Epoksi, cam, ahşap, metal ve plastikler gibi çeşitli maddelere olağanüstü yapışma özelliği gösterir.
  4. Epoksi, yüksek ısı ve sıcaklığa karşı dayanıklıdır.
  5. Epoksi, uzun yıllar kullanıma uygudur.
  6. Epoksi, sertleşme esnasında diğer reçinelere nazaran daha az küçülme oranına sahip olduğu için hassasiyet gerektiren kaplama ve montaj işlemlerinde daha fazla tercih edilmektedir.
  7. Epoksi, elektriği yalıtma özelliğine sahiptir.
  8. Epoksi, su geçirmezlik özelliği sayesinde suya maruz kalan yüzeyleri korur.
  9. Epoksi, şeffaf ve parlak olması sebebiyle mobilya, dekorasyon ve el sanatlarında estetik ve şık bir uygulama sunar.

Epoksi Sağlığa Zararlı mı?

epoksi-yapim-asamasi

Epoksinin kullanımı son yıllarda giderek artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Epoksi ile ürün ortaya çıkarmak isteyen herkesin aklına epoksinin sağlığa zararlı olup olmadığı gelmektedir. Nihayetinde işlem yapılan süreçte epoksiyi soluyabiliyor ve ona temas edebiliyoruz.

İlk olarak şunun bilinmesi gerekir; epoksi reçine kuruduktan ve kullanıma hazır hale geldikten sonra insan veya hayvan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ancak epoksiyi hazırlarken ve kuruturken bazı güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bunları:

  • Çalışma alanının havalandırmak,
  • Eldiven, gözlük ve maske takmak,
  • Epoksiyi talimatlara uygun şekilde, doğru oranda kullanmak şeklinde sıralayabiliriz.

Epoksi Nerelerde Kullanılır?

Epoksi, çok farklı alanlarda farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bunun sebebi daha önce de bahsettiğimiz üzere fiziksel ve kimyasal anlamda dayanıklılık, yapışma kabiliyeti ve yalıtkanlık özelliklerine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Epoksinin Kaplamada Kullanımı

Epoksi, zemin ve mutfak tezgâhları gibi yüzeylerde su ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı kaplama olarak tercih edilmektedir. Keza gemi ve deniz araçlarında metal ile havanın temasınım engellemek amacıyla kullanılmaktadır.

Epoksinin Yapıştırıcılarda Kullanımı

Epoksi cam, metal, ahşap ve plastik gibi malzemeleri sağlam bir şekilde yapıştırmak için kullanılmaktadır. Otomotiv, denizcilik ve havacılıkta yapısal yapıştırıcı şeklinde kullanılmaktadır.

Epoksinin İnşaat Sektöründe Kullanımı

Epoksi beton tamiri, çatlak doldurma ve yapı güçlendirmede kullanıldığı gibi su sızdırmazlık için çatı kaplamada kullanılmaktadır.

Epoksinin Kompozit Malzemelerde Kullanımı

Epoksi, fiziksel olarak farklı malzemeleri birleştirerek hafif ama mukavemeti yüksek yapılar oluşturmak için kullanılmaktadır. Özellikle otomotiv, havacılık ve inşaat sektöründe bu amaç için epoksiden sıkça faydalanılmaktadır.

Epoksinin Elektrik Elektronik Alanında Kullanımı

Epoksi, devre kartlarını korumak ve yalıtmak için kullanılmaktadır.

Epoksinin Uzay ve Havacılıkta Kullanımı

Epoksi, uzay ve hava araçlarının parçalarında hafif ve mukavemeti yüksek kompozit malzemelerin üretiminde kullanılır. Yapısal bütünlüğü gerçekleştirmek amacıyla epoksiden faydalanılmaktadır.

Epoksinin Otomotiv Sektöründe Kullanımı

Epoksi, araba parçalarında yapısal yapıştırıcı ve kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ağırlığı azaltmak ve dayanıklılığı arttırmak amacıyla da tercih edilmektedir.

Epoksinin El Sanatları ve Dekorasyonda Kullanımı

Epoksi takı, renkli ya da şeffaf küçük dekorasyon ürünü, heykel ve mobilya yapımında kullanılır. Ayrıca bu ürünleri koruma amaçlı kaplama malzemesi olarak da kullanılır.

Epoksinin Mobilya Tasarımında Kullanımı

epoksi-mobilya-yapimiEpoksi, mobilya tasarımı ve üretiminde giderek daha fazla tercih edilmektedir. Özgün, farklı, dayanıklı ve estetik ürünler ortaya koymayı sağlayan epoksinin kullanım alanı genişlemektedir.

Mobilya tasarımında epoksinin tercih edilme sebeplerini şunlardır:

  • Epoksi reçineler ahşap ile birleştiğinde ürünü farklı ve dikkat çekici bir hale getirir.
  • Saydam epoksi ile ahşabın doğal güzelliği ön plana çıkarılabilir ya da renkli epoksi ile sanatsal dokunuşlar yapılabilir.
  • Mobilya üzerine özel desenler ve resimler uygulanabilir, dekoratif objeler eklenebilir. Örneğin epoksinin içine deniz kabuğu yerleştirilebilir.
  • Epoksi kaplamalar mobilyanın yüzeyini su, leke ve çizilmelere karşı korur.
  • Mobilyaya parlak ve şık bir görünüm katan epoksi ayrıca mobilyanın uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Mobilyada oluşan çatlak, delik ve örselenmeleri doldurma ve onarmada kullanılır.
  • Mobilyanın parçalarını birleştirmede güçlü yapıştırma ve yüksek mukavemet sağlar.

Epoksi Masa ve Epoksi Sehpaların Dekorasyona Katkıları Nelerdir?

Furnitreasure ailesi olarak epoksi masa ve epoksi sehpalarımızı tasarlarken tüm ürünlerimizde olduğu gibi stil ve işlevselliğin kusursuz uyumunu yakalmaya çalışıyoruz.

Onlara şık ve modern bir görünüm veren yüksek kaliteli epoksi kullanıyoruz. Masif ahşabın doğallığıyla mekanınıza sofistike bir dokunuş yapıyoruz. Bu ürünlerimiz ile ev dekorasyonunuza şu katkıları sağlamak istiyoruz:

  • Eşsiz güzellik ve özgün tasarım
  • Dayanıklılık ve uzun ömür
  • İşlevsellik
  • Temizlik ve bakımda kolaylık
  • Sürdürülebilirlik

Epoksi ile Dekorasyonunuza Kalıcı Modernlik Katın!

kestane-yemek-masa-ile-epoksi-detaylar-ozel-el-yapimi-recine-masa

Epoksi, günümüzde popülaritesi oldukça yüksek olan bir malzemedir. Dayanıklılık, yapışma gücü, ısıya direnci gibi özellikleri onun kullanım alanını gittikçe genişletmektedir.

Epoksi estetik ve işlevsel faydaları sayesinde de mobilya sektöründe hatırı sayılı bir yere ulaşmaktadır. Epoksi masa ve epoksi sehpaların tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden biri de özelleştirilebilir olmasıdır. Bu sayede eviniz ya da ofisiniz için uygun renk ve desendeki ürünü rahatlıkla seçebilirsiniz.

Modern ve estetik bir tasarımla birlikte dayanıklı masa ve sehpalara sahip olmak istiyorsanız  Furnitreasure kartelası sizin için ideal bir tercih olacaktır!

 


You may also like

Tümünü gör
Example blog post
Example blog post
Example blog post